akoustisch adviesbureau header
 

Bedrijf

Activiteiten

Acoustical Engineering NV is een in 1994 opgericht onafhankelijk adviesbureau met hoofdvestiging in Sint-Katelijne-Waver en een bureau in Gent. Door de adviesactiviteiten bewust te richten op het gespecialiseerde vakgebied akoestiek kan snel een hoog gekwalificeerde en economisch verantwoorde oplossing worden vooropgesteld, zowel in stadia van ontwerp en uitvoering als bij troubleshooting.

Apparatuur en infrastructuur

Acoustical Engineering beschikt over geavanceerde meetapparatuur gekoppeld aan een geautomatiseerde gegevensverwerking. Geluidsmetingen: zowel frequentie metingen (in octaafband, tertsband of smalbandig geanalyseerd) als statistische metingen (ter bepaling van het specifieke geluid zoals gesteld in Vlarem) kunnen met deze apparatuur zeer doeltreffend uitgevoerd worden. Trillingsmetingen conform de Duitse Norm DIN 4150 kunnen uitgevoerd worden met de MS2003 sensor.
Acoustical Engineering beschikt over computermodellen voor het simuleren van industrielawaai, verkeerslawaai en spoorweglawaai. De modellen laten toe een bestaande toestand te simuleren, evenals een toekomstige toestand te voorspellen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal inputparameters, die kunnen ingesteld worden zoals type geluidsbron (puntbron, lijnbron, afstralend vlak, ...), directiviteit van de geluidsbron, geluidsvermogenniveau, afscherming, ....

Diensten

Bij haar advisering kenmerkt Acoustical Engineering zich door zowel in omvang als in tijd flexibele opdrachtverwerking dankzij een marktbenadering volledig gebaseerd op dienstverleningen, projectnazorg en een aanpak geheel toegesneden op het technische en financiële belang van het project. Acoustical Engineering heeft bovendien kennis en ervaring in aangrenzende vakgebieden zodat een goede communicatie met andere specialisten mogelijk is.
Geluidsmetingen in het kader van hinder naar de omgeving toe; beperkt en/of volledig akoestisch onderzoek conform Vlarem, rapporten in het kader van een hervergunning, omgevingsrapporten, MER-rapporten, saneringsplannen en controlemetingen.
Geluidsmetingen in het kader van hinder op de arbeidsplaats; geluidskaarten in kleur, dosimetriemetingen, broninventarisatie, saneringsplannen en controlemetingen.
Trillingsmetingen in het kader van hinder in de omgeving en/of op de arbeidsplaats.
Meting en beoordeling van de isolatie van de toestand in een bestaand gebouw en bepaling van de akoestische kwaliteiten die in een nieuw gebouw moeten bekomen worden. Bepaling en controle van de grenswaarden voor geluidsniveaus die in gebouwen mogen heersen in functie van hun bestemming. Meting van luchtgeluidsisolatie, contactgeluidsisolatie, gevelisolatie en installatielawaai. Meting en oplossing van bestaande geluidsproblemen in gebouwen (geluidshinder in kantoren en vergaderzalen, geluidsisolatie tussen aanliggende ruimtes, …).
Voor zowel bestaande als nieuwe situaties kan beroep op ons gedaan worden voor het inventariseren van de voornaamste lawaaibronnen, het berekenen van de specifieke bijdrage van de verschillende bronnen en het bepalen van de invloed van geluidsreducerende maatregelen.
Acoustical Engineering kan zich beroepen op een ruime ervaring in de meest diverse sectoren van de industrie. Zowel de Vlaamse Gemeenschap, grote multinationals als de kleine KMO’s doen een beroep op Acoustical Engineering: Alken-Maes, Aperam, Aquafin, Bekaert Textiles, Besix, BN Bombardier, Bobbejaanland, Cisco Systems, Citrique Belge, Clarebout, Danone, Decospan, Electrabel, Fabelta, FINA Chemicals, GEC Alsthom, de LIJN, Logidis, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Administratie Waterwegen en Zeewezen, Microfibres, Milliken, Montenay, NMBS-SNCB, Norbord, Proteïn Technologies, Rezidor SAS, Sidmar, Slough Properties, Telenet, Tibotec Virco, Zandbedrijf Velbo, de Zuiderkroon, Antwerps Sportpaleis NV, Recticel,Oil Tanking,  ....
Studiebureaus gespecialiseerd in de milieuproblematiek en architectenbureaus doen geregeld beroep op de diensten van Acoustical Engineering; Abetec, ABO, A+D Milieu, Aprodec, Aries, Aspiravi, Limburg Win(d)t, Atenco, BDB Milieuconsulent, Antea, Belgroma, D2S International, D+A Planning, Deloitte & Touch, Digasys, DLV, EcoReM, Enviro Consult, Enviro Engineering, FDA, GFE, Immpact, Iris Consulting, MAVA, M-Tech, Sertius, Smits Engineering, Trio Architectenbureau, Wiels & Partners, SBB, BOVA, Vandelanotte, SBB ....

Erkenningen

Acoustical Engineering is een laboratorium dat erkend is in het kader van de bestrijding van de geluidshinder en dit voor het beproeven of controleren van apparaten en inrichtingen die lawaai kunnen veroorzaken, die bestemd zijn om lawaai te meten of de hinder ervan te verhelpen.
Nele Ranschaert, Tom Opdebeeck en Christian Busschots zijn erkend als milieudeskundigen in de disciplines “Geluid en Trillingen”.
Nele Ranschaert, Tom Opdebeeck en Christian Busschots zijn tevens erkende MER-deskundige in de disciplines “Geluid en Trillingen”.
Acoustical Engineering is eveneens een erkend laboratorium in Wallonie.  Oudestraat 25/1, 2860 Sint Katelijne Waver, tel.: 015 630 690
Brusselsesteenweg 195, 9050 Ledeberg, tel.: 09 232 22 86
Fax: 015 630 691, e-mail: info@acoustical-engineering.be